dissabte, 23 d’abril del 2011

10 mesures per estalviar carburant

Podem conduir el nostre vehicle de moltes maneres diferents, però el més adequat i recomanable es conduir de forma eficient, ja que així, podem arribar a estalviar entre un 15% i un 20% de combustible i com és lògic, també reduïm emissions de gasos contaminants i afavorim la seguretat vial.

En el següent gràfic es pot apreciar el tant per cent de disminució d'emissions dels gasos que s'expulsen a través del tub d'escapament del nostre cotxe, aplicant una conducció eficient enlloc d'una d'agressiva:


L'estudi de la conducció eficient controla molts camps, que van des del tipus i disseny del vehicle, com de la càrrega que transporta, la forma com es condueix...
Però hi ha una sèrie de mesures bàsiques que tothom pot aplicar, sense cap mena de problema, i que contribueixen molt notablement a aquest estalvi:

1. Arrancada i posada en marxa del motor. Arrencar el motor sempre sense trepitjar l'accelerador i immediatament iniciar la marxa del vehicle.

2. Primera marxa. Utilitzar-la únicament per arrencar el vehicle i mai circular molts metres amb ella, perquè revolucionem inútilment el vehicle.

3. Canvis de marxa. Entre les 1500 i 2000 revolucions canviar de marxa, segons si el vehicle és dièsel o gasolina, respectivament.

4. Utilització de les marxes. Intentar circular sempre amb marxes llargues i amb el cotxe baix de revolucions.


5. Velocitat de circulació. Procurar mantenir sempre una velocitat constant, evitant en tot moment accelerades o frenades brusques.

6. Desacceleració. Quan s'hagi de perdre velocitat, s'ha de procurar perdre-la mica en mica, no bruscament, per tant, deixarem amb el màxim d'antelació possible el pedal del gas i anirem frenant de forma molt suau amb el pedal. Per aquest motiu, és molt important conduir anticipant-se a les situacions i preveure el que pot passar.

7. Parades. En situacions de parades molt llargues com les retencions, és preferible i molt recomanable apagar el motor.

8. Aire condicionat. És un dels equips del vehicle amb més incidència en el consum i és per aquest fet que per tal de mantenir una sensació de benestar al cotxe, es recomana una temperatura interior de 23-24ºC.

9. Finestres. En conduir amb les finestres baixades s'està modificant el coeficient aerodinàmic del vehicle, tot provocant una major oposició al moviment d'aquest i per tant, major esforç del motor (major consum).

10. Càrrega del vehicle. El pes del propi vehicle i els seus ocupants influeix sobre el consum de manera apreciable, sobretot en les arrencades i accelerades. Per aquest motiu és molt important distribuir correctament la càrrega i evitar utilitzar la baca per transportar-la, ja que fa augmentar el consum de carburant a causa de la resistència de l'aire.

1 comentari: